Blaženi Ambrozije iz Benaguacila (1870.-1936.), svećenik-mučenik

**Liturgijski spomen: 26. rujna
 
Luís Valls Matamales rodio se 3. svibnja 1870. u mjestu Benaguacil (Valencia, Španjosla). Sveti sakrament krštenja primio je u župi Naše Gospe od Uznesenja 4. svibnja 1870.
Nakon završenih škola, odlučio je stupiti u Kapucinski red. Redovničko odijelo oblači 28. svibnja 1890. te u toj prigodi dobiva novo ime: Ambrozije. Prve redovničke zavjete - siromaštvo, čistoća, poslušnost - polaže 28. svibnja 1891., a doživotne 30. svibnja 1894. Za svećenika je zaređen 22. rujna 1894. i svoju prvu Mladu misu proslavio je u samostanu Sanlúcar de Barramedi (Cádiz).
 
''Bio je vrlo krepostan redovnik'' - kaže za njega s. Marija Amparo Ortells - ''uvijek sabrana pogleda, jako ponizan. Bio je vrlo pobožan prema Presvetoj Djevici.'' Subraća su ga smatrala dobrim redovnikom. Vjerno je obdržavao franjevačke propise i bio vrlo odan sv. Franji Asiškom. Apostolski je djelovao propovijedanjem, ispovijedanjem i duhovnim vođenjem. Ponajprije je djelovao kao ispovjednik i kao voditelj Trećeg svjetovnog reda sv. Franje. Njegovo polje djelovanja bilo je prije svega propovijedanje. U svojoj matičnoj Provinciji (Valencija) bio je jedan od boljih propovjednika. Njegova divna pobožnost prema Presvetoj Djevici ostala je upisana u maloj knjižici posvećenoj Gospi od Montiela, koja se štuje u samoći Benaguacile, koja je 1934. doživjela svoje treće izdanje.
 
Boravio je u samostanu u Massamagrellu (Valencija) kada je bjesnio vjerski progon u Španjolskoj (1936.). Utočište je tada našao u kući gospođe Marije Orts Lloris u Vinalesi. Iz svoga skloništa želio je umrijeti za Krista i Katoličku vjeru. ''Nije se protivio mučeništvu'' - izjavila je gospođa Marija Orts - ''naprotiv, žarko je želio umrijeti za Krista. Pred nadirućom opasnošću sačuvao je vrlo vedar i hrabar duh. 'Ubit će me' - govorio je - 'ali vama se neće ništa dogoditi', kako je zaista i bilo.''
 
U Vinalesi je uhićen u noći 24. kolovoza 1936. Prevezen je autom do Valencije i te iste noći bio je ubijen. ''U tim trenutcima'' - pripovijeda gospođa Marija - ''blaženik nas je molio da molimo kako se ne bi vratio natrag. Policajci su bili naoružani puškama i mitraljezima. Otac Ambrozije je iz naše kuće odveden u komitet u Vinalesi na ispotivanje. Sat vremena poslije odveli su ga do mjesta mučeništva. Saznala sam da su ga putem pogrđivali i zlostavljali, podmećući mu zločin da je u Benaguacilu držao propovijed protiv komunizma. Na te optužbe blaženik je odgovorio: 'Ja sam propovijedao jedino o Bogu i Evanđelju.'' 

Primjedbe